Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Ashwagandha: unieke adaptogeen tegen stress

4010 Weergaven 70 Vind-ik-leuk
 

ashwagandha extract

 

Je hebt vast weleens gehoord van ashwagandha, een groenblijvende struik waarvan de wortels en bessen in de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunde worden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Dit krachtige Indiase kruid helpt het lichaam stress te bestrijden, maar het doet nog veel meer. In deze blog zetten we alles voor je uiteen: hoe je ashwagandha gebruikt en alle voordelen die het kan hebben! Ashwagandha is een veelzijdige adaptogeen en kan fungeren als een beschermend schild tegen dagelijkse stress, zolang je het op de juiste manier gebruikt.

 

Waar is Ashwagandha goed voor?

Het is bekend dat ashwagandha een adaptogeen is, wat betekent het lichaamsprocessen kan stabiliseren en normaliseren. In het geval van ashwagandha betekent dit dat het ons vermogen om met fysieke of mentale stress om te gaan kan vergroten. Sommige gebeurtenissen of situaties brengen veel stress met zich mee. Dan kan het vaak helpen om ashwagandha te nemen. Ashwagandha kan nuttig zijn voor (bijna) iedereen die zich angstig, gestrest, vermoeid of moe voelt, maar daar houden de voordelen niet op. Hier hebben we alle manieren opgesomd waarop dit veelgebruikte Ayurvedische middel je kan helpen:

 

Kalmerende effecten - Behalve dat ashwagandha je lichaam helpt stress te bestrijden, kan het je ook helpen je kalmer en meer op je gemak te voelen, zelfs in stressvolle situaties - ter ondersteuning van een gezonde stemming en een positieve instelling. De kalmerende effecten zijn niet overweldigend, noch voelen ze sedatief aan - als je ashwagandha neemt, zul je het gevoel hebben dat het je helpt om de scherpe kantjes eraf te halen, en dat het wat gemakkelijker is om met uitdagingen om te gaan. Je kunt je optimistischer voelen over dingen die eerder onbereikbaar leken. Tegelijkertijd zul je meer energie ervaren.

ashwagandha kalmerende effecten

Tonificerende effecten - Wat minder bekend is, is dat ashwagandha van oudsher wordt gebruikt als een tonicum, dat een gevoel van kracht en welzijn teweegbrengt. Bij dagelijks gebruik zul je binnen een paar weken de opwekkende en versterkende effecten gaan merken, die zich subtiel maar gestaag opbouwen. Tonics worden in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt vanwege hun herstellende, opbouwende eigenschappen. Ayurvedische beoefenaars geloven dat de belangrijkste eigenschap van ashwagandha het helpen behouden van een lang en gezond leven is.

 

Cognitieve ondersteuning - Ashwagandha is een bekende Ayurvedische Rasayana en behoort tot een subgroep van Rasayanas die bekend staan als Medhyarasayanas. Medhya verwijst meestal naar de geest en het mentale/intellectuele vermogen. Ashwagandha kan dus gebruikt worden om het intellect en het geheugen te bevorderen, en kan mogelijk dienen als ondersteuning bij werk of studie.

 

Ondersteunt het uithoudingsvermogen - Uit onderzoek is gebleken dat ashwagandha het uithoudingsvermogen kan vergroten; daardoor helpt het de fysieke prestaties te verbeteren. Ratten die ashwagandha toegediend kregen voordat ze een fysieke uithoudingstest deden, waren in staat twee keer zo lang te zwemmen als ratten in de controlegroep. In een andere studie bestudeerden onderzoekers gedurende 8 weken de effecten van ashwagandha op profwielrenners. Ze concludeerden dat het supplement de anaerobe capaciteiten, het uithoudingsvermogen en de kracht van de wielrenners verbeterde.

 

Balanceert stressrespons - Als adaptogeen ondersteunt ashwagandha de gezonde reactie van lichaam en geest op fysieke, mentale en omgevingsstress. Chandrasekhar, et al. (2012) voerden een gerandomiseerd  onderzoek uit bij 64 menselijke deelnemers. Ze namen ofwel een placebo ofwel een capsule met 300 mg hooggeconcentreerd ashwagandha-wortelextract. Vervolgens testten ze stress in vier categorieën: somatisch, angst en slapeloosheid, sociaal functioneren en (ernstige) depressie. Uit de resultaten bleek dat de groep die ashwagandha had gekregen in alle categorieën significant minder stress had dan de placebogroep.

ashwagandha-extract

Hoe gebruik je Ashwagandha?

De beste onderzoeksresultaten (en veel anekdotisch bewijs) laten zien dat ashwagandha het beste werkt als het dagelijks gedurende enkele weken wordt ingenomen. Kies liefst een full-spectrum ashwagandha-extract van hoge kwaliteit en potentie. Het werkt wellicht niet zo goed als het in te kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, of als het een van de vele ingrediënten is in een capsule, tinctuur of theemelange. Bij Next Level nemen we de kwaliteit en werkzaamheid van onze producten serieus. Veel mensen melden dat het innemen van ons ashwagandha-extract veel betere effecten heeft dan andere extracten die ze eerder hebben gebruikt. Next Level Ashwagandha Extract is full-spectrum, sterk geconcentreerd en maximaal werkzaam. 

 
Geplaatst in: Health