Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Laatste berichten

De meest gemaakte growkit-fouten

3964 Weergaven 2 Vind-ik-leuk
 

Je eigen paddo’s groeien is niet moeilijk of ingewikkeld en zelfs heel leuk. Als je begint met een van onze growkits is een goede start gegarandeerd, omdat je begint met een professioneel geprepareerd, steriel medium compleet met sporen, waardoor je al een paar stappen verder bent in het proces dan wanneer je met losse sporen begint. Zo kan er al veel minder mis gaan, maar toch zijn er een aantal veel gemaakte fouten die we hier bespreken zodat ook jij verzekerd kunt zijn van je eigen oogst van prachtige psychedelische paddenstoelen. Wist je trouwens al dat je van één growkit tot wel zeven keer kan oogsten? Lees snel verder om alles te ontdekken over het succesvol kweken van je eigen paddo’s!

 

Veel gemaakte fouten bij het groeien van je eigen paddo’s

De volgende fouten zijn vrij eenvoudig te voorkomen. Op naar een succesvolle oogst!

 

Nummer 1: niet schoon genoeg werken

Een man die zijn handen wast in een badkamer

Een van de meest gemaakte fouten is het niet hygiënisch genoeg werken bij het opzetten en onderhouden van je growkit. Je hoeft geen steriele lab-opstelling thuis te hebben, maar een paar basisregels wat betreft hygiëne in acht nemen vergroot je kans op een geslaagde grow enorm. Je voorkomt hiermee namelijk besmetting van je kit met andere schimmels/bacteriën en zorgt er daarmee voor dat alleen datgene in je growbox groeit wat jij wilt: je eigen oogst verse psychedelische paddenstoelen. Dus elke keer dat je je growkit start of hem onderhoudt: was je handen grondig met zeep en zorg hierbij dat je kraan en gootsteen ook schoon zijn, aangezien dit ook bronnen van besmetting kunnen zijn. Desgewenst kun je je handen en de grow-omgeving ook ontsmetten met daarvoor bedoelde ontsmettingsmiddelen. Ook wanneer je later in het proces de growbag moet openen, water wilt geven of anderszins contact moet hebben met de growkit: doe het met schone handen. Daarnaast wordt aangeraden om niet direct in de growbag of op de growkit te ademen.

 

Nummer 2: de verkeerde plek

Het gebeurt nogal eens dat growkits op plekken neergezet worden die eigenlijk niet geschikt zijn voor een succesvolle paddo-kweek. De paddenstoelen die uit je kweekset gaan groeien hebben weliswaar daglicht nodig, maar houden niet van direct zonlicht. Zet ze ook niet onder een lamp. Daarnaast hebben ze een voorkeur voor bepaalde temperaturen: paddo’s groeien het beste bij een temperatuur van 20˚C en 25 ˚C. Als je denkt dat de temperatuur in jouw groeiomgeving onder de 18˚C komt, is het gebruik van een heating mat aan te raden, want onder deze temperatuur wordt de kans een stuk groter dat de paddenstoelen niet willen groeien. Zorg er ook voor dat de temperatuur niet boven de 35˚C komt, daar houden paddo’s niet van. Kortom, kies een plek met genoeg daglicht maar zonder direct zonlicht en zet de growkit niet op of boven een verwarming, maar op een plek waar de temperatuur stabiel is tussen de 20˚C en 25˚C.

 

Nummer 3: te nieuwsgierig zijn

Een man opent een zak met paddo's

Ook een veelgemaakte fout is geen geduld hebben en de growbag te vroeg openen, of te nieuwsgierig zijn en de growkit niet met rust kunnen laten. Als je een mooie oogst paddenstoelen wilt, laat ze dan vooral met rust! Paddenstoelen hebben tijd en de goede omstandigheden nodig om te groeien, dus geef ze die vooral. Na het starten van je growkit kan het tot wel 4 weken duren voordat de eerste mini-paddo’s zichtbaar worden, zeker in de koudere seizoenen. Gemiddeld duurt het 2 weken voor je de eerste groei ziet. In die eerste weken is het het beste om de growkit met rust te laten en de growbag niet te openen. In dit stadium hebben de groeiende paddenstoelen namelijk veel CO₂ (en geen zuurstof) nodig om te kunnen groeien. De gesloten groeizak zorgt daarvoor, dus laat deze vooral dicht. Pas zodra je de eerste pinnen (kleine paddenstoelen) ziet, kun je de zak openen om de CO₂ te laten ontsnappen en de kit frisse lucht te geven. Dit doe je elke dag een keer, waarbij het ook aangeraden wordt om de binnenkant van de zak telkens te besproeien met 1-2 pompjes schoon, vers water om het vochtgehalte op peil te houden. Daarna doe je de zak weer dicht. Vanaf het moment dat je de eerste groeipinnen ziet, gaat het snel: waarschijnlijk kun je binnen enkele dagen je zelf gegroeide paddo’s oogsten. Houd dus rond deze tijd je growkit goed in de gaten. Bovendien is het in dit stadium heel leuk om te zien hoe mooi en snel je paddenstoelen groeien. Soms groeien ze zelfs in één nacht uit tot volwaardige paddo’s. Zodra je ze groot genoeg vindt, kun je de paddenstoelen oogsten. Oogst ze het liefst voordat het vlies onder de hoed begint los te laten en de paddo’s hun sporen loslaten. En bij al deze stappen geldt: volg de hygiëneregels zodat je de kit niet alsnog besmet!

 

Extra Tips

Naast het volgen van bovenstaande adviezen, is het erg aan te raden lekker veel te lezen over het groeien van je eigen psychedelische paddenstoelen en daarnaast altijd onze stap-voor-stap growguide te volgen. Als je deze volgt is kans op succes bijna gegarandeerd. (Copelandia-grower? Check hier onze Copelandia-growguide.)

In hele uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een kit geen enkel teken van groei vertoont, zelfs na het nauwgezet volgen van onze growguide. Er is dan een kans dat je growkit ‘slaapt’. Gelukkig kun je hier iets aan doen!

 

De Cold Shock

Elke growkit kan meerdere oogsten opleveren. Dit doe je door de kit te resetten met een zogeheten Cold Shock. Ook als je kit ‘slaapt’, kun je met een cold shock de kit opnieuw tot leven wekken. Voor een geslaagde cold shock maak je de oppervlakte van het groeimedium schoon met een gesteriliseerd mes door de oude en onvolgroeide paddenstoelen en resten te verwijderen. Vervolgens week je de kit opnieuw in water en zet je hem een nacht (12 à 24 uur) in de koelkast met het deksel erop (niet kouder dan 2˚C). Daarna giet je het overtollige water er weer uit en start je de growkit opnieuw op, zoals beschreven in de growguide vanaf stap 5.

Een man die paddo's uit een koelkast haalt

Al met al is het eigenlijk vrij eenvoudig om je eigen paddenstoelen succesvol te kweken. We hopen dat deze blog je daarbij helpt. Als je de growguide stap voor stap volgt, kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Bedenk wel dat psychedelische paddenstoelen een natuurproduct zijn en de kans op succes dus nooit 100% gegarandeerd kan worden, maar met bovenstaande informatie is de kans op je eigen geslaagde oogst toch zeker 95%. Daarnaast staat onze klantenservice alle werkdagen voor je klaar, mocht je toch nog grow-vragen hebben. Happy growing!

 
Tag: Cubensis
Geplaatst in: Psychedelics, Magic Mushrooms