Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

BELOFTEN VAN DE TURKEY TAIL MUSHROOM (HET ELFENBANKJE - PADDENSTOEL) | SERIE MEDICINALE PADDENSTOELEN

4644 Weergaven 2 Vind-ik-leuk
 

Of je nu hier bent om meer te leren over de wonderen van het elfenbankje na het zien van de film 'Fantastic Fungi', of om meer te ontdekken over medicinale paddenstoelen, hoe dan ook, je bent aan het juiste adres! We behandelen veel vragen die je kan hebben over het fascinerende elfenbankje dat nu over de hele wereld veel aandacht trekt.

 

Mocht je 'Fantastic Fungi' nog niet gezien hebben, dan behandelen we in deze blog kort de essentie van het deel dat over het elfenbankje gaat. Mycoloog Paul Stamets, een amateur paddenstoelenfanaat en -expert en tevens de ster van de documentaire, deelt het verhaal van zijn eigen moeder bij wie borstkanker in het vierde stadium werd geconstateerd. Dit was helaas ook uitgezaaid naar andere vitale delen van haar lichaam. Haar arts zei dat ze te oud was voor bestralingstherapie en bood aan haar in te schrijven voor een klinische proef met elfenbankjes, waarvoor haar zoon toevallig de geneeskrachtige paddenstoelen leverde. In combinatie met medicijnen tegen kanker werd ze kankervrij en kon ze met haar zoon op het podium verschijnen in 'Fantastic Fungi' om de werking van deze krachtige paddenstoelen te bewijzen. Dit ontroerende verhaal wekte de belangstelling over de hele wereld en wij zijn hier om het allemaal uit te leggen.

 

Wat zijn elfenbankjes?

Wat zijn elfenbankjes?

 

In het wild groeit het elfenbankje, ook bekend als Trametes versicolor of Coriolus versicolor, overal ter wereld op dode hardhouten bomen. Elfenbankje, in de Chinese cultuur ook bekend als Yun Zhi, wordt al eeuwenlang door beoefenaars van de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt als een krachtige immunomodulator die de werking van het immuunsysteem ondersteunt en infecties helpt bestrijden. Vanwege de veelbelovende voordelen voor de gezondheid kun je in de verleiding komen om deze paddenstoel zelf in het bos te zoeken. Het elfenbankje kan gemakkelijk worden verward met andere paddenstoelen, dus om ervoor te zorgen dat je de juiste kiest, zullen we hieronder hun verschillen in detail bespreken.

 

Is het elfenbankje eetbaar?

Het elfenbankje is absoluut eetbaar, maar door zijn harde consistentie is hij niet erg gemakkelijk te kauwen. Daarom zijn er niet veel recepten met elfenbankjes beschikbaar. De beste optie is om hem in stukken te snijden en er thee of tinctuur van te maken. Een andere optie is drogen, zodat je het kan vermalen tot een poeder en het als voedingssupplement kan innemen.

 

Identificatie van het elfenbankje

Elfenbankjes kunnen gemakkelijk verward worden met het valse elfenbankje; ze groeien vaak naast elkaar. Van boven gezien kunnen deze paddenstoelen ongelooflijk veel op elkaar lijken, daarom is het belangrijk om deze schoonheden om te draaien en de onderkant zorgvuldig te inspecteren. Het echte elfenbankje heeft een witachtige bodem met kleine poriën, terwijl het valse elfenbankje een gladde, beige gekleurde bodem heeft zonder poriën.

De violet getande poliep of Trichaptum biforme kan ook erg op het elfenbankje lijken. Het belangrijkste verschil is de violet getinte buitenrand en de paars gekleurde onderkant die meestal grotere tandachtige poriën heeft. Om het elfenbankje goed te identificeren, moet je deze richtlijnen volgen:

 

  • Groeit meestal van mei tot december, maar kan het hele jaar door gevonden worden.
  • Groeit op gevallen hardhouten stammen of stronken.
  • De hoeden zijn ongeveer 3 tot 10 cm breed, zonder steel en waaiervormig.
  • Ze zijn veelkleurig met kleine, fluweelachtige haartjes.
  • De onderkant is wit met kleine, uniforme poriën.

Mogelijke voordelen van elfenbankjes

Elfenbankjes kunnen bepaalde soorten kanker helpen genezen.

voordelen van elfenbankjes

Zoals we hebben geleerd van het verhaal van Paul Stamets' moeder, kunnen elfenbankjes mogelijk helpen bij de genezing van bepaalde soorten kanker. Tot nu toe zijn er verschillende studies gedaan met veelbelovende resultaten waaruit blijkt dat elfenbankjes de bestaande kankerbehandelingen sterk kunnen verbeteren en het immuunsysteem van de kankerpatiënt, dat tijdens de behandeling meestal erg verzwakt, kunnen ondersteunen. Uit één onderzoek bleek dat elfenbankjes kunnen voorkomen dat de kankercellen zich verder verspreiden. Andere studies tonen aan dat het gebruik van elfenbankjes de overlevingskansen van kankerpatiënten met ongeveer 30% verhoogt in vergelijking met patiënten die alleen met traditionele behandelingen werden behandeld. Geen van de studies suggereert echter dat ze een van de bestaande kankerbehandelingen kunnen vervangen. Raadpleeg altijd je zorgverlener of het elfenbankje samen met een ander behandelplan kan worden gebruikt om je kansen op succesvol herstel mogelijk te vergroten.

 

Elfenbankjes stimuleren het immuunsysteem

voordelen van elfenbankjes

Er zitten twee belangrijke polysacchariden in elfenbankjes: PSP (polysaccharide peptide) en PSK (krestine); beide bieden een krachtige immuunondersteuning die bepaalde soorten immuuncellen in het lichaam activeert en tegelijkertijd ontstekingen onderdrukt. Dit is gunstig voor mensen die hun immuniteit op natuurlijke wijze willen versterken, zodat het lichaam geholpen wordt schadelijke bacteriën en virussen te bestrijden. Elfenbankjes worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid en vitaliteit van zowel zieke als gezonde mensen te verbeteren.

 

Elfenbankjes kunnen een gezonde darmfunctie ondersteunen

voordelen van elfenbankjes

Elfenbankjes bevatten prebiotica, die gezonde darmbacteriën helpen voeden. Uit een 8 weken durend onderzoek bij 24 gezonde mensen bleek dat het consumeren van 3.600 mg elfenbankjes-extract per dag leidde tot gunstige veranderingen in de darmbacteriën en de groei van de mogelijk problematische E. coli- en Shigella-bacteriën onderdrukte. Een gezonde darm helpt op zijn beurt al het andere in balans te houden, inclusief een goed functionerend immuunsysteem.

 

Dosering Elfenbankje

Voor algemeen gebruik kan dagelijks 1.000-3.000 milligram (of 1-3 gram) van het elfenbankje worden genomen voor optimale gezondheidsvoordelen (gebaseerd op onderzoeksgegevens en aanbevelingen). De dosering hangt rotendeels af van individuele doelen en behoeften; voor kankerpatiënten zal de dosering verhoogd moeten worden. Voor borstkankerpatiënten varieert de dagelijkse dosis van 3 tot 9 gram. Raadpleeg altijd je arts om te overleggen welke dosering het beste bij je behoeften past.

 

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van het elfenbankje?

Mensen met een schimmel- of paddenstoelenallergie moeten voorzichtig zijn met het gebruik van paddenstoelen en dit alleen doen in overleg met hun arts. Anders kunnen mogelijke bijwerkingen van elfenbankjes diarree, donkere ontlasting en donker wordende vingers (teennagelpigmentatie) zijn. Gelukkig zijn deze bijwerkingen zeldzaam en als ze optreden, zijn ze van korte duur. Zelfs bij langdurig gebruik bij kankerpatiënten is er geen toxiciteit gevonden als gevolg van het gebruik van elfenbankjes, wat ook is bevestigd door een onderzoek bij ratten.

 

Elfenbankje supplementen

Hoe consumeer je het elfenbankje? Er zijn verschillende manieren om het elfenbankje in te nemen. Hij kan worden gesneden, gekookt en geconsumeerd als thee of als supplement. Je kunt ook kiezen tussen elfenbankjecapsules of elfenbankje-extract in vloeibare vorm. Bij Next Level verkopen we hoogwaardige paddenstoelensupplementen en andere waardevolle producten voor je gezondheid en welzijn.

 
Geplaatst in: Nieuws