Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Cacao Ceremonie: geschiedenis, recept & nieuwe Cacao!

18449 Weergaven 2 Vind-ik-leuk
 

 

Cacao ceremonie:

 

 “Food of the gods” en de transformerende kracht van cacao!

 

“Save the earth, it’s the only place with chocolate”, is niet zomaar een pakkende uitspraak, want wees eerlijk, wie houdt er nu niet van chocola? Rauwe cacao is uitgeroepen tot een van de meest favorieten onder de Superfoods. En wie verlangt nou niet naar de intense smaak van pure chocola wanneer je even niet zo lekker in je vel zit. Al meer dan 3000 jaar wordt deze boon, die in de warmste gebieden van de aarde rondom de evenaar groeit, als heilig verklaard. Waar liggen de roots van de cacao en welk geheim schuilt er achter de cacao ceremonie?

De traditie van het maken van cacao, dat als voedsel van de goden werd gezien, stamt uit de maya cultuur die zich meer dan drieduizend jaar geleden verspreide in het gebied waarin nu Honduras, Belize, Guatemala, Mexico en El Salvador liggen. Cacao - van het Olmeekse ka-ka-w-  was waardevol vanwege de medicinale en lustopwekkende eigenschappen die eraan werden toegeschreven. De Maya’s ontdekten de in het regenwoud groeiende plant die grote gekleurde zaaddozen heeft met een zoete witte pulp, rijk aan mineralen en vitamines. Ze gaven de plant een goddelijke status en cultiveerden deze in hun leefgebied. De bonen werden geroosterd en gemalen, waarna er een bittere warme chocoladedrank mee werd bereid waar soms cayenne peper, vanille, kaneel, kardamon en honing aan werd toegevoegd. Deze werd gebruikt bij religieuze ceremonies, begraven in de tombes van hoge priesters en gebruikt bij het aanbidden van Ek Chuah, de Maya-god van de kooplui en beschermheilige van de cacao. De Azteken brachten de cacao aanbidding naar een heel ander level. Omdat zij het niet zelf konden verbouwen vanwege het droge klimaat, ruilden zij hun goederen voor de kostbare boon. Zij geloofden dat cacao door de goden was gegeven en zagen de cacao boon als meer dan goud waard. De cacaodrank fungeerde als levens elixer voor de rijke elite van priesters en andere hoogwaardigheid bekleders en gaf hen bovennatuurlijke kracht en prestatie vermogen.

 

Een verhaal over cacao verteld over hoe de cacao boon verbonden was met de godin Ixcacao,  godin van de schepping. Zij was als een moedergodin, diep verbonden met de mensheid en leerde hen zaaien, cultiveren en oogsten. Zij schonk de aardbewoners bescherming en overvloed wetende dat er altijd gezorgd zou worden voor de mensen die in nauw contact staan met de aarde en haar wetten respecteren. Ixcacao vormt daarmee de belichaming van de matriarchale energie.

Toen de patriarchale energie zijn intrede deed vond er een verschuiving plaats van het holistische naar het cognitieve denken. Deze nieuwe golf werd zichtbaar in de cultivatie van de letteren, de kunsten, de wetenschap en het drijven van handel. Alhoewel dit een noodzakelijke ontwikkeling voor de mensheid was had dit tot gevolg dat men het contact met de aarde verloor. Werk werd een sterke impuls voor het vergaren van rijkdom en bezittingen. Ixcacao trouwde met een handelsman en haar bonen kregen materiële waarde en werden een kostbaar ruilmiddel. Dit tot groot verdriet van Ixcacao die zich verloren voelde en niet goed wist hoe zij haar plaats terug kon winnen in de harten van de mensen.

Toen zij de wanhoop nabij was, kwam de godin der liefde “Huitaca” tot haar. Huitaca sloeg haar armen om haar heen en zei: Al jaren ben jij met de mensen geweest; wachtend totdat ze in de nacht terug kwamen van hun werk. Je hebt naar hun verhalen geluisterd, de jouwe verteld en hen beschermd terwijl je jouw talenten met hen deelde. Zelfs als ze druk en ongeïnteresseerd waren. De tijd is aangebroken dat werken zonder rust, werken zonder dansen, werken zonder familie en werken zonder plezier en liefde voorbij is! Het is jou taak hen te vertellen wat verloren is geraakt.

Haar hart werd overspoeld door liefde en zij was vanaf dat moment niet alleen de godin van de schepping, maar ook van de liefde. Ixcacao bleef bij de mensen en schonk opnieuw haar heilige drank om balans terug te brengen in de harten van de mensen. De spirit van de cacao gaf hen toestemming om weer te genieten van de aarde en de overvloed die zij schenkt. Genieten van werk, van tijd met familie, dansen, zingen en alle andere creatieve vormen die het hart tot expressie te brengen.

En zo bracht Ixcacao, samen met de heilige cacao drank harmonie op aarde.

 

Cacao in onze tijd

Dit mythische verhaal voorspeld dat wanneer de aarde uit balans zou raken en de mensen vooral gericht zijn op materiële bezittingen de cacaoboon terug zou komen om de mensen te leren lief te hebben, te genieten en hun scheppende vermogens in te zetten voor het creëren van schoonheid. Inmiddels heeft de wetenschap ook ontdekt hoe veelzijdig en gezond dit cacaoboontje is! Het is vol antioxidanten, is goed voor hart en bloedvaten, verlaagd bloeddruk en cholesterol, stabiliseert de bloedsuiker en reguleert de stofwisseling door het omzetten van slechte in goede vetten in ons lijf! Misschien hadden ze dat bewijs 3000 jaar geleden niet, maar toch begrepen zij toen al iets over de cacao, wat wij nu weer opnieuw aan het ontdekken zijn.

In onze tijd brengen wij de cacao terug en eren wij deze door middel van ceremonies. We gebruiken de kennis om ons te herinneren wie we in essentie zijn, te helen, te voelen en samen te komen in gebed. We dansen, zingen en vragen Ixcacao om ons bij te staan in dit proces. Dit brengt ons terug naar de essentie van ons bestaan. Zonder de aarde geen mensen, zonder de zon geen leven, zonder de bijen geen eten. Waarom zijn we zo gericht op de uiterlijkheden van ons bestaan? Dat zal de cacao ons op zachte maar liefdevolle manier laten voelen en zien. Ons naar binnen te laten keren om dieper te kijken, voorbij de zichtbare vorm.

 

De werking van ceremoniële cacao 

Een cacao ceremonie is een bijzondere ervaring waarbij het drinken van 42 gram rauwe cacao centraal staat. De ceremoniele cacao wordt in ……..( welke ceremoniele cacao verkopen wij?) op een speciale manier door een cacao sjamaan gewonnen: de cacao wordt gedurende twee dagen tot twee weken gefermenteerd met mineraalrijk pulp uit eigen zaaddozen, waardoor de bonen de mineralen absorberen. Ze worden dan in de zon gedroogd, licht geroosterd en dan gepeld en soms vermalen. Dit arbeidsintensieve proces wordt volledig met de hand gedaan. Ceremoniële cacao is een medicijn dat bekend staat als zacht, vrouwelijk en liefdevol en stimuleert het hart om te openen, versterkt het gevoel van verbinding met jezelf en de mensen om je heen. Tijdens een ceremonie wordt er gebruik gemaakt van ondersteunende technieken om de cacao en de beleving optimaal haar werk te laten doen. Afhankelijk van de sjamaan die het proces begeleid wordt er gebruik gemaakt van ceremoniële liederen, gebed, yoga, klank meditatie en dans. De sjamaan is “holding the space ” zodat innerlijke processen veilig worden doorleefd en nieuwe inzichten worden geïntegreerd.

Door zekere actieve ingrediënten die helpen om “feel good emoties” los te laten wordt cacao poeder gezien als de ultieme hart opener. Omdat het gevoelens van emotionele intimiteit en genot opwekt wordt het van oudsher beschouwt als een “luxurious delicacy ” en “aphrodisiac ”. Omdat de cacao het vermogen heeft je te verbinden met je hart chakra draagt het bij in iedere transformerende shift waar je je intentie op zet, of het nu gaat om het doorzien en loslaten van oude patronen en trauma’s of dat je tot een dieper begrip wil komen van jezelf en jouw unieke levenspad. Er wordt gezegd dat cacao de mogelijkheid in zich draagt om de sluier van de geziene wereld op te liften waardoor je toegang krijgt tot de wereld van het ongeziene.

 

Is rauwe cacao poeder gezond?

Voordelen op een rijtje

#1 ’s wereld nummer 1 antioxidant

De voordelen van cacao zitten hem vooral in het hoge gehalte aan antioxidanten, een stof die afgeleid wordt van een substantie die flavonoiden heet. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrij radicalen die het verouderingsproces in werking stellen. In rauwe cacao vind men het hoogste percentage dit in tegenstelling tot de melk chocolade waar meer cacao boter en suiker in zitten dan pure cacao. Flavonoide produceert stikstofhormoon een stof die helpt om de bloeddruk te reguleren en zorgt voor een gebalanceerde hormoonspiegel. Het gevolg is het  behoud van een gezond hart, inclusief een verhoging van de goede vorm van cholesterol in ons bloed.

#2 Love drug

Fenylethylamine is een stof die je lichaam aanmaakt als je verliefd bent. Het zorgt voor de vlinders in je buik. Fenylethamine wordt in je lichaam omgezet tot dopamine. Deze verhoogt je libido en werkt als aphrodisiac. Het maakt je “ high on life ”! Deze love drug zit ook in cacao, geen wonder dus dat iedereen dol is op chocola. Door fenylethylamine stijgt je energieniveau en kom je in een loving and sensual mood.

Een ander groot voordeel van cacao is dat het in staat is de endorfine productie van het lichaam te regelen, hetgeen een aangenaam gevoel geeft van voldoening en bevrediging. Het bevat serotonine, een stof die werkzaam is als antidepressivum. Rauwe cacao bevat theobromine en cafeïne- een stof waarvan we weten dat ze ons brein en lichaam stimuleert.

#3 Magnesium

Rauwe cacao is een van de beste magnesiumbronnen, een mineraal waar veel vrouwen te weinig van binnen krijgen. Magnesium is essentieel voor je energiehuishouding, een gezond stel hersenen en een goed werkend zenuwstelsel. De intense craving naar chocolade vlak voor de menstruatie wordt hier ook mee in verband gebracht. Magnesium zorgt voor ontspanning in onderrug en heupen en wordt door sommige gynaecologen zelfs voorgeschreven rondom de zwangerschap. Wanneer de chocolade craving begint weet een vrouw dat ze ongesteld gaat worden. Ontspanning in het bekken gebied help ook om de menstruatie door te zetten en om het lichaam te ontgiften van emotionele spanning en afvalstoffen.

#4 Stressverlagend

De geur van cacao helpt mensen te ontspannen, en verlost hen van stress dank zij de invloed op theta hersengolven. Dit heeft weer een positieve uitwerking op het afvallen.

Dat werkt als volgt:

Bij stress maakt je lichaam cortisol aan. Uit onderzoek blijkt dat cortisol zorgt dat je lichaam het vet stevig vasthoudt en dat je 4 keer meer kans hebt om vet op je buik op te slaan.

#5 Antibacterieel

Cacao bevat antibacteriële bestanddelen die gaatjes bestrijden. Door cacao te eten houd je dus je gebit en tandvlees gezond. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je geen extra suiker aan je gerechten toevoegt. Om recepten met cacao te zoeten kun je het beste kokosroom, stevia, agave, rozijnen, appel diksap of andere fruitsuikers gebruiken.

 

Hoe kun je rauwe cacao het beste eten?

 Het waren de Spanjaarden die de cacao bonen van Zuid Amerika naar Europa brachten en het eerste wat ze deden om van de voordelen van cacao te kunnen genieten was het toevoegen van suiker. De bittere rauwe cacao gaat nooit hetzelfde smaken tenzij je hetzelfde doet als de chocoladefabrikanten: met veel suiker en vet! Het goede nieuws is dat je rauwe cacao op veel verschillende manieren kunt eten: van kant en klare cacaobars tot cacao nibs in een van nature zoete bananen smoothie. Of maak je eigen bonbons met gesmolten kokosolie vermengt met rauwe cacao poeder, gezoet met rozijnen en een crunchy bite van noten. Giet het mengsel in een rubberen vorm van kleine bonbonnetjes, zet het een uur in de koeling zodat het vloeibare mengsel hard wordt en klaar. Bittersweet!

 

Cacao ceremonie recept

Ceremoniële cacao is “The real deal”,

……..maar zoals voor alle relaties geldt, je moet het wel met het juiste begrip en kennis benaderen om van de ultieme voordelen te kunnen genieten.

De twee belangrijkste componenten voor een succesvolle cacao ceremonie zijn de kwaliteit van de cacao en de intentie die je met je mee brengt.

 

Ingrediënten voor rauwe cacao drank

— 1 groot drinkglas water per persoon

— 6 eetlepels met een scherp mes fijn gehakte cacao of 42 gram cacao

— snufje peper of cayenne

— natuurlijk zoet naar eigen keuze zoals honing, agave siroop, stevia naar smaak.

—naar keuze kun je extra smaak toevoegen met kaneel, vanille of kardamon.

 

Het bereiden van de drank

—Begin door de cacao reep in kleine stukjes te hakken zodat het makkelijk in water oplost.

—Zet het water met peper of cayenne op het vuur tot vlak voordat het kookt. Het mag heet zijn maar niet koken.

—Voeg de stukjes cacao toe aan het water

—Voeg natuurlijk zoet of kruiden toe voor de smaak

—Gebruik een houten lepel of garde om de drank te roeren totdat alle stukjes cacao zijn opgelost en er een dikke laag schuim aan de oppervlakte drijft.

—Serve hot, love your heart & enjoy!

 

Belangrijke tips!

—Wanneer je nooit eerder zo’n pure vorm van cacao hebt gedronken is het raadzaam om rustig aan toe doen om te testen hoe je lichaam erop reageert. Begin met 2/3 van de ceremoniele cacao en kijk hoe je je na 45 minuten voelt. Als je geen last krijgt van je maag kun je ook de rest opdrinken.

—Meng je cacao niet met koemelk of soyamelk!

 De meesten van ons zijn zo gewend geraakt aan de romige zoete cacao zoals wij hem hier in het westen drinken dat we ons niet anders voor kunnen stellen. Maar pas op, melk en soya ondermijnen de absorptie van cacao in het lichaam waardoor de positieve effecten verminderen.

—Het advies is om weinig te eten voordat je de drank tot je neemt. Zo’n 3 uur van te voren geen vast voedsel. Dit zorgt ervoor dat het medicinale effect zo groot mogelijk is en je lichaam de cacao goed kan opnemen. Drink genoeg water tijdens de ceremonie en eet aan het eind vast voedsel om de energie te gronden.

—Vanwege de bittere smaak heeft cacao een ontgiftend effect op de lever. Het is licht laxerend in milde dosis. Voor mensen die vasten of die zich houden aan een rauw voedsel dieet, luidt het advies om rustig aan te doen en eerst de effecten aan te kijken. Wanneer je vast of heel puur eet ben je namelijk meer receptief voor de effecten van cacao.

—De meeste mensen voelen het effect van de cacao binnen 20 a 30 minuten. Meestal wordt er een sterke focus van energie rondom het hart gevoeld en een gevoel van expansie. De focus en concentratie wordt gemakkelijk omdat er meer bloed toe stroomt naar de hersenen. Het effect duurt zo’n 3 tot 5 uur afhankelijk van je aandacht en focus. Creativiteit en inspiratie stroomt met meer gemak dus het ideale moment voor het maken van muziek, zang, dans, gebed en andere helende activiteiten. Cacao brengt het creatieve, speelse kind in je naar boven  naar boven! So be prepared…

Nieuw: Raw Cacao uit Ecuador!

Deze cacaopasta en poeder uit Ecuador is gemaakt van de fijnste inheemse Arriba Nacional bonen. Arriba Nacional staat bekend om zijn uitzonderlijk volle smaak en fruitige en bloemige aroma's, gevangen in een romige textuur.

De bonen in de Cacao pasta en poeder komen uit het laagland aan de kust van de provincie Esmeralda in Ecuador. De Raw Cacao is gemaakt van lokale Arriba Nacional bonen, koud verwerkt in rauw voedsel van kwaliteit en is gecertificeerd biologisch. In vergelijking met andere soorten is deze cacao bijzonder mild en chocoladeachtig van smaak. De cacao groeit in de permacultuur, omgeven door tropische fruitbomen zoals sinaasappels, avocado's en mango's. De cacao groeit in de permacultuur. Deze lokale fijne cacao wordt geteeld door kleine boeren die de kunst van de cacaoteelt beheersen, het milieu diepgaand respecteren en samenwerken volgens internationale fairtradestandaarden.

 
Geplaatst in: Nieuws