Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Laatste berichten

6 mythes over psychedelische drugs ontkracht

2607 Weergaven 1 Vind-ik-leuk
 

De laatste jaren is er steeds meer interesse in de mogelijke therapeutische voordelen van psychedelische drugs zoals LSD en psilocybine. Ondanks het groeiende aantal wetenschappelijke gegevens dat in hun voordeel spreekt, bestaan er nog vele mythen over psychedelische drugs. In deze blog zullen we de meest voorkomende psychedelische mythen onderzoeken. Dit artikel zal u een helder en nauwkeurig beeld geven van de waarheid over de meest voorkomende psychedelische mythen, of u nu meer wilt leren over de potentiële voordelen van psychedelica of gewoonweg geïnteresseerd bent.

 

Psychedelic Myth Nr 1: Psychedelics destroy the brain permanently.

Hoewel psychedelica tijdelijk de waarneming en cognitie kunnen veranderen, is er geen enkel bewijs om de bewering te ondersteunen dat ze de hersenen beschadigen. Er is een veelvoorkomende mythe dat LSD hersencellen doodt, maar dit is simpelweg niet waar. In werkelijkheid hebben verschillende studies aangetoond dat sommige mensen met geestelijke gezondheidsproblemen zelfs baat kunnen hebben bij het gebruik van psychedelica in een therapeutisch kader. Voor mensen die hierover meer willen weten, hebben we een artikel geschreven: kunnen psychedelische paddenstoelen depressie behandelen? Onderzoek zegt van wel.

myths about psychedelic drugs

 

Psychedelische mythe nr. 2: drugs zoals psychedelica zijn zeer verslavend.

Feit: volgens experts zijn psychedelica niet fysiek verslavend, en ze veroorzaken ook niet het obsessieve ‘craving’-gedrag dat kenmerkend is voor verslavende stoffen. Maar net zoals mensen afhankelijk kunnen worden van andere plezierige activiteiten zoals seks of gokken, is het mogelijk voor mensen om psychologisch afhankelijk te worden van psychedelica. Verslaving aan psychedelica is ongelooflijk zeldzaam, en als het wel voorkomt, is het fysiek onmogelijk om psychedelica te blijven gebruiken, omdat het lichaam een tolerantie zal ontwikkelen en er simpelweg geen effecten meer van de stof zullen optreden. Daarom kunnen psychedelica alleen af en toe worden gebruikt.

 

Psychedelic Myth Nr 3: Psychedelische mythe nr. 3: het gebruik van psychedelica kan resulteren in een "slechte trip" die u voor de rest van uw leven zal traumatiseren.

Hoewel het waar is dat sommige gebruikers van psychedelica een onaangename of moeilijke ervaring kunnen hebben, zijn deze "slechte trips" vaak kort en leiden ze niet tot langdurige psychologische schade. Veel mensen die moeilijke ervaringen met betrekking tot psychedelica hebben gehad, zeggen dat ze belangrijke lessen hebben geleerd uit het gebeuren, en dat het uiteindelijk een positieve invloed op hun leven heeft gehad. Als het hebben van een slechte psychedelische trip een van uw angsten is, zie dan dit artikel: hoe een slechte paddenstoelentrip te voorkomen.

Psychedelische mythe nr. 4: psychedelische drugs zullen ertoe leiden dat u zich van de werkelijkheid loskoppelt.

Feit: hoewel psychedelica het potentieel hebben om tijdelijk cognitie en waarneming te veranderen, veroorzaken ze geen verlies van de realiteitszin op lange termijn. Hier komt de integratie van psychedelica om de hoek kijken. Een psychedelische ervaring kan realiteitsvragen of uitdagende ideeën of zelfs visioenen opleveren, maar ze hoeven niet altijd letterlijk genomen te worden. De beste manier is om deze ideeën of visioenen met een korreltje zout te nemen, ze te bekijken van een afstandje, en misschien erover na te denken samen met iemand die openstaat maar tegelijkertijd kritisch kan denken. De overgrote meerderheid van psychedelische gebruikers is goed in staat om na een psychedelische ervaring weer zoals voorheen te functioneren.

 mythes over psychedelische drugs

Psychedelische mythe nr. 5: elk psychedelicum is hetzelfde.

Feit: hoewel psychedelica veel overlappende kenmerken hebben, kunnen ze sterk verschillen in hun effecten, duur en hun redenen voor gebruik. Een LSD-trip kan bijvoorbeeld 8 à 12 uur duren en vergelijkbare effecten creëren als die van een paddo-trip, maar een paddenstoelentrip kan 4 à 6 uur duren en een gevoel geven van 'aanwezigheid', terwijl een LSD-trip voornamelijk voelt alsof je er 'alleen' bent. Ibogaine, een psychedelicum dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling en genezing van verslavingen, kan tot 3 dagen lang effect hebben. Daarom zou het verkeerd zijn om aan te nemen dat alle psychedelica hetzelfde zijn. Het is altijd een goed idee om veel onderzoek te doen naar elk psychedelisch middel waarin u geïnteresseerd bent, evenals naar de mogelijke drug- en voedselinteracties.

 

Psychedelische mythe nr. 6: psychedelica hebben geen therapeutische voordelen.

Feit: hoewel meer onderzoek nodig is om het therapeutische potentieel van psychedelica volledig te begrijpen, wijst groeiend bewijs op een verscheidenheid aan potentiële medische voordelen. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat psychedelica nuttig kunnen zijn bij de behandeling van een scala aan mentale gezondheidsproblemen zoals verslaving, depressie en angst. Ze kunnen ook effectief zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals chronische pijn en ontstekingsaandoeningen, maar meer onderzoek is nodig om definitieve conclusies te trekken.

 
Geplaatst in: Psychedelics