Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Heeft de Kerstman iets te maken met paddo's? Wat de geschiedenis hierover zegt

2534 Weergaven 0 Vind-ik-leuk
 

 

Velen westerlingen kennen het verhaal van de Kerstman die eens per jaar van de Noordpool komt om met zijn rendieren over de hele wereld te vliegen en cadeautjes mee te brengen voor de kinderen die zich goed gedragen hebben. Net zoals vele Nederlandse kinderen in Sinterklaas geloven, geloven vele andere westerse kinderen in het verhaal van de Kerstman. Hoe prachtig het ook is, er komt een moment in onze kindertijd dat we ons realiseren dat dit magische verhaal waar we zo intens in geloofden een farce blijkt te zijn.

Maar wat als dit verhaal (delen van) waarheid blijkt te bevatten? Wat als er bewijs was dat aantoont dat de Kerstman die we nu kennen misschien oorspronkelijk iets te maken heeft gehad met paddo's?

 

De Kerstman en paddo's

De Kerstman en paddo's

Als we kijken naar de geschiedenis van de Siberische en Arctische gebieden, komen we een legende tegen, die zegt dat rond de winterzonnewende, in rood en wit geklede sjamanen de tipi's van de plaatselijke bevolking binnengingen om hen hallucinogene paddenstoelen te schenken.

"De kerstman is een moderne tegenhanger van een sjamaan, die geestverruimende planten en zwammen consumeerde om te communiceren met de geestenwereld", zegt John Rush, antropoloog en docent aan Sierra College. "Zoals het verhaal gaat, verzamelden deze praktiserende sjamanen of priesters die verbonden waren met de oudere tradities, tot een paar honderd jaar geleden de Amanita Muscaria (de Heilige Paddenstoel), droogden deze en gaven ze dan als geschenk op de winterzonnewende."

Bepaalde passages uit deze verhalen zijn geen toeval en lijken sterk op het huidige kerstverhaal in de moderne tijd. Laten we er een paar bekijken!

 

Geschenken door de schoorsteen

Omdat Siberië ver in het noorden ligt, weet iedereen dat de winter daar echt lijkt op een Winter- Wonderlandsprookje waarin het hele land bedekt is onder een diepe laag sneeuw. "Omdat sneeuw meestal de deuren blokkeerde, was er een opening in het dak waardoor mensen naar binnen en naar buiten gingen, vandaar het schoorsteenverhaal," zegt Rush.

 

Rode en witte kleuren

De legende gaat dat plaatselijke sjamanen zich zouden kleden in rode mantels bedekt met witte stippen, die de magische paddenstoel Amanita voorstellen. Omdat deze paddenstoel in zijn verse vorm giftig kan zijn, droogden de sjamanen hem voordat ze hem aan de plaatselijke bevolking gaven. De rode en witte kleuren van de sjamanenmantels zie je nu nog steeds terug in alle aspecten rondom Kerst.

 

Rendieren

De Kerstman en paddo's

"Bij de Siberische sjamanen kennen ze een dierlijke geest waarmee je op visioenreis kunt gaan," vervolgde Ruck. "En rendieren komen veel voor en zijn bekend bij de mensen in Oost-Siberië." Niet alleen werden rendieren gezien als krachtige spirituele dieren om mee te reizen, maar men heeft ontdekt dat rendieren zelf dol zijn op de psychoactieve paddenstoelen Amanita Muscaria. De adjunct-redacteur van het Pharmaceutical Journal, Andrew Haynes, schreef in 2010 dat dieren de rood-wit gevlekte paddenstoel bewust opzoeken in hun leefomgeving, omdat ze "een verlangen hebben om veranderde bewustzijnstoestanden te ervaren." Het is heel goed mogelijk om met een rendier een gevoel van "een trip" te ervaren, aangezien dit belangrijke dieren waren voor de plaatselijke sjamanen, en mogelijk zelfs een gevoel van "vliegen" te hebben terwijl je psychedelische stoffen gebruikt. Grappig genoeg heeft rendier Rudolfs neus een felrode kleur - net als de magische paddenstoel Amanita Muscaria die in het gebied voorkomt.

 

Geschenken onder de kerstboom

In Mushrooms and Mankind wijst James Arthur op het verband: "Waarom zetten mensen bij de winterzonnewende dennenbomen in hun huizen en leggen ze rood-wit gekleurde cadeaus onder hun takken, als geschenken om hun liefde voor elkaar te tonen? Dit komt doordat in het wild deze 'meest heilige' paddenstoel, de Amanita Muscaria, onder dennenbomen gevonden wordt.”

 

Conclusies

Of het verhaal van de Kerstman werkelijk voortkomt uit Siberische sjamanentradities zullen we misschien nooit helemaal weten. Veel historici zijn het oneens over dit onderwerp, waarbij velen geloven dat er gewoon te veel overeenkomsten zijn om het toeval te noemen, terwijl anderen beweren dat verhalen, gedichten en legenden niet genoeg zijn om tot conclusies te komen. Wat zijn jouw gedachten over dit onderwerp?

Hoe dan ook, wij denken dat Kerstmis een prachtige tijd is om jezelf wat magische paddenstoelen cadeau te doen! Waarom niet de traditie van de Siberische sjamanen volgen en de wereld van de psychedelische paddenstoelen verkennen?

 
Geplaatst in: Psychedelics, Magic Mushrooms