Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Laatste berichten

Bicycle Day, vier jij het al?

2574 Weergaven 1 Vind-ik-leuk
 

bicycle dag albert hofmann

 

Ken jij Bicycle Day al? Elk jaar op 19 april wordt deze dag gevierd. Zoals je misschien kunt raden (of al wist), heeft deze dag te maken met zowel fietsen als met psychedelica, maar ook met wetenschap. Nieuwsgierig geworden? Lees gauw verder!

 

De eerste LSD-trip van de mensheid

De oorsprong van Bicycle Day voert terug tot 1943, toen de wetenschapper Albert Hofmann de eerste man ter wereld werd die LSD (“acid”) innam. Hoewel deze gebeurtenis gewoonlijk gevierd wordt op 19 april, was dit eigenlijk niet de eerste datum waarop Hofmann de effecten van LSD ervoer.

 

Drie dagen eerder, op 16 april, was hij bezig met de stof in zijn laboratorium tijdens het synthetiseren van een nieuwe partij en begon zich vreemd te voelen. Hij legde zijn werk opzij, ging naar huis, leunde achterover op de bank en "verzonk in een niet onaangename roesachtige toestand, gekenmerkt door een extreem gestimuleerde fantasie." In Hofmanns eigen woorden zei hij: "Ik nam een ononderbroken stroom van fantastische beelden waar, buitengewone vormen met een intens, caleidoscopisch kleurenspel." Hij was ervan overtuigd dat dit iets te maken had met de stof LSD, dus deed hij wat elke ‘gekke wetenschapper’ zou doen: experimenteren met deze stof op zichzelf.

 

3 dagen later, op 19 april, nam Albert Hofmann bewust 250 microgram LSD en reed vervolgens op zijn fiets terug naar huis, vergezeld door zijn laborant (vandaar de naam Bicycle Day). Tijdens hun rit naar huis begon zijn trip met sterke paranoïde gedachten en angst en een overtuiging dat zijn buurvrouw een boze heks was.

 

Omdat hij bovendien bang was dat hij zichzelf zou hebben vergiftigd (want de schimmel waarvan LSD afkomstig is, is in zijn natuurlijke staat dodelijk giftig), kwam een arts bij hem thuis om hem te checken. Nadat de arts geen vergiftigingsverschijnselen en geen lichamelijke afwijkingen had geconstateerd (afgezien van nogal verwijde pupillen), ontspande Hofmann zich en voelde hij een verschuiving in zijn LSD-ervaring. "De afschuw verminderde en maakte plaats voor een gevoel van geluk en dankbaarheid," zei hij in zijn verslag. "Nu kon ik beetje bij beetje gaan genieten van de ongekende kleuren en vormenspelen die achter mijn gesloten ogen bleven bestaan. Caleidoscopische, fantastische beelden kwamen op me af."

 

bicycle dag albert hoffman

 

De ochtend erna

Tot Hofmanns verbazing werd hij de volgende dag wakker en voelde hij zich beter dan ooit. "Een gevoel van welzijn en hernieuwd leven stroomde door me heen," herinnerde hij zich in zijn boek. "Het ontbijt smaakte heerlijk en gaf me buitengewoon veel plezier. Toen ik later in de tuin liep, waarin de zon nu scheen na een lenteregen, glinsterde en fonkelde alles in een fris licht. De wereld was als nieuw geschapen. Al mijn zintuigen vibreerden in een toestand van de hoogste gevoeligheid, die de hele dag aanhield."

Tussen zijn eerste dosis in 1943 en zijn dood in 2008 op de zeer hoge leeftijd van 102 nam Hofmann tientallen trips op acid, dat hij ging beschouwen als een "medicijn voor de ziel."

 

Al het andere is geschiedenis

Aanvankelijk was LSD bedoeld als een potentieel analeptisch medicijn en werd het gesynthetiseerd met als doel een ademhalings- en bloedsomloopstimulerend middel te creëeren. Het moge duidelijk zijn dat dit plan niet werkte.

Sinds de dag dat Albert Hofmann per ongeluk LSD innam, is het over de hele wereld een algemeen gebruikte psychedelische stof geworden. Hoewel nu illegaal, was LSD tussen de jaren 1950 en 1970 een veel onderzochte stof. Er zijn veel theorieën over waarom al het onderzoek werd stilgelegd, maar het lijkt terug te voeren op een ‘ongewenste fanbase’ vanuit de hippiebeweging uit de jaren ‘60, waarbij LSD links en rechts gebruikt werd en niet altijd in de juiste set en setting werd genomen. Een andere theorie is dat de Amerikaanse regering het niet beviel dat LSD de ogen van de mensen leek te openen, hen tegen de oorlog keerde en dat daardoor steeds meer vredesdemonstraties plaatsvonden.

Hoe dan ook, in de woorden van Albert Hofmann: "LSD werd 10 jaar lang zeer succesvol gebruikt in de psychoanalyse," vertelde hij de New York Times in 2006. "Het zou een bij wet gereguleerde stof moeten zijn met dezelfde status als morfine." En inderdaad, LSD heeft veelbelovende resultaten laten zien voor de behandeling van depressie, PTSS, angst, psychosomatische ziekten en verslaving, wanneer het op de juiste manier gebruikt wordt.

 

Mensen vieren overal ter wereld feest

bicycle dag albert hofmann

 

Of Albert Hofmann volgens mensen nu een held is of niet, we kunnen zeker stellen dat de wereld vandaag de dag niet hetzelfde zou zijn zonder zijn ontdekking van LSD. Als psychedelica een belangrijke rol in je leven spelen, of dat in het verleden hebben gedaan, kan de dag van 19 april, Bicycle Day, misschien wel een speciale betekenis voor je hebben.

 
Geplaatst in: Nieuws, Psychedelics