Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Laatste berichten

Welkom, lente! 4 originele manieren om de Lente-Equinox te vieren

1839 Weergaven 0 Vind-ik-leuk
 

Stonehenge tijdens de zonsopgang van de Lentezonnewende

 

Nu de dagen langzaamaan langer worden en het weer wat warmer, verheugen we ons op het begin van de lente, oftewel de Lente-Equinox: een tijd van nieuw leven. De lente-equinox wordt al duizenden jaren gevierd in vele culturen. In 2023 valt op het noordelijk halfrond het begin van de lente op 20 maart. In deze blogpost kijken we naar de geschiedenis van de Lente-Equinox en de verschillende manieren om het te vieren.

 

In deze tijd schenken we soms niet meer zoveel aandacht aan astronomische gebeurtenissen, maar het kan nog steeds waardevol zijn om deze bijzondere tijd van langer en warmer wordende dagen te vieren. In deze blogpost onderzoeken we de geschiedenis van de lente-equinox en de verschillende oude en moderne manieren om het te vieren.

 

De oorsprong van de lente-equinoxviering

De lente-equinox wordt door vele culturen over de hele wereld gevierd, en de oorsprong ervan is diep geworteld in mythologie en religie. In veel oude culturen markeerde de lente- equinox het begin van een nieuw jaar en de vernieuwing van het leven, aangezien de lange, donkere winter plaatsmaakte voor het licht en de warmte van de lente.

 

De lente-equinox in het oude Egypte

In het oude Egypte werd het begin van de lente gevierd met het festival van Opet - een tijd van ontwaken. Tijdens dit festival reisde de god Amun van zijn tempel in Karnak naar de tempel van Luxor waar hij herenigd werd met zijn metgezel, de godin Mut. Deze hereniging werd gezien als een symbool van de vernieuwing van het leven en de continuïteit van het universum.

 

Het begin van de lente in het oude Griekenland

De zon schijnt door een gebouw uit het oude Griekenland

In het oude Griekenland werd de lente-equinox uitgebreid gevierd met feesten, het drinken van wijn en veel theatervoorstellingen. Deze viering stond bekend als het festival van Dionysus en stond in het teken van de god van wijn en vruchtbaarheid. Ter ere van de wedergeboorte van de aarde en de vernieuwing van het leven konden de mensen van Griekenland zich laten gaan en genieten van de eenvoudige genoegens van het leven.

 

De lente-equinox in de Mayacultuur

De Maya's vierden ook het begin van de lente met festivals en ceremonies ter ere van de vernieuwing van het leven en de kracht van de zon. Voor hen was de lente-equinox een tijd van planten, zaaien en hard werken om de grond voor te bereiden op vruchtbare tijden.

 

Van oude rituelen tot moderne tradities: 4 manieren om de Lente Equinox nu te vieren

Historisch gezien was de lente-equinox dus een tijd van grootschalige vieringen in vele culturen. Vandaag de dag gaat dit iets anders, maar waarom zouden we niet in ieder geval even stilstaan bij dit nieuwe seizoen van groei, vernieuwing en kansen? Laten we ons inspireren door de geschiedenis en enkele moderne manieren bekijken om dit mooie seizoen van verandering te verwelkomen.

 

Ga naar buiten en geniet van de natuur - Met het weer dat warmer wordt en de dagen die langer worden, is de lente-equinox de perfecte tijd om naar buiten te gaan en van de natuur te genieten. Maak een wandeling in het park, ga fietsen op het platteland, begin een tuin, plant iets wat je mooi vindt of neem gewoon even de tijd om te genieten van de wonderen van de natuur om je heen.

 3 mensen maken een wandeling in een weiland met een puppy

Voorjaarsschoonmaak – Er is geen betere tijd om een grote opruiming te houden! De lente-equinox vraagt bijna om het maken van ruimte voor een nieuw begin en het opruimen van het oude. Of het nu je huis, je werkruimte of je geest is, neem de tijd om op te ruimen en een frisse, schone ruimte te creëren voor het nieuwe seizoen. Salie is het perfecte middel om je ruimte en geest mee te zuiveren.Salie is het perfecte middel om je ruimte en geest mee te zuiveren.

 

Vier het met vrienden en familie – Waarom niet samen de lente-equinox vieren? Veel culturen vieren het begin van de lente met festivals, feesten en bijeenkomsten. Nodig vrienden en familie uit voor een maaltijd of plan eens een kleine bijeenkomst om het begin van een nieuw seizoen en nieuwe groei te vieren.

 

Creëer een persoonlijk ritueel – Of het nu gaat om mediteren, een vuurtje maken of gewoon even de tijd nemen om te reflecteren op het nieuwe seizoen: het creëren van een persoonlijk ritueel kan een krachtige manier zijn om verbinding te maken met de energie van de lente-equinox. Kleine, intieme momenten als deze kunnen echt de richting bepalen van het komende nieuwe seizoen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rauwe- cacaoceremonie: een mooie manier om op een dieper niveau contact te maken met jezelf en erachter te komen wat je nodig hebt en wilt voor de komende lente. We hebben een artikel hierover geschreven: 7 eenvoudige stappen voor het hosten van een heilige cacao ceremonie voor jezelf. 

Een vrouw die een kopje naar de hemel houdt

 

Hoe je ook de lente-equinox wilt vieren, we hopen dat je dit nieuwe seizoen met open armen zult verwelkomen!

 
Geplaatst in: Nieuws