Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Laatste berichten

Vijf verrassende gezondheidsvoordelen van rauwe cacaopoeder

3107 Weergaven 1 Vind-ik-leuk
 

gezondheidsvoordelen van rauw cacaopoeder

 

Wist jij dat het elk jaar op 7 juli Wereldchocoladedag is? Hoewel (over)consumptie van gewone, in de winkel gekochte chocolade niet echt gezond is, wordt cacao in zijn rauwe en minst bewerkte vorm gezien als een superfood en bevat het veel verrassende gezondheidsvoordelen. Is superfood niet een beetje een overgewaardeerd fenomeen? Nee! Superfood is voeding die aanzienlijk grotere hoeveelheden antioxidanten, vitaminen, mineralen en andere gezondheidsbevorderende, anti-verouderende en ziektebestrijdende bestanddelen bevat. En rauw cacaopoeder staat bovenaan de lijst van gezondheidsbevorderende superfoods!

 

1. Rauwe cacao - de koning van de antioxidanten uit de Amazone

Rauwe cacao bevat 40 keer meer antioxidanten dan verse bosbessen. Ja, 40 keer! Rauw cacaopoeder scoort een ORAC-waarde van 98.000 per 100g, vergeleken met ‘slechts’ 2.400 voor bosbessen. Maar waarom zijn antioxidanten belangrijk? Ze absorberen vrije radicalen (afkomstig van gifstoffen en vervuiling in ons milieu), die weefsel- en celschade veroorzaken en kunnen leiden tot ziekten zoals kanker. Ze spelen een vitale rol in ons welzijn, en als het op antioxidanten aankomt, is meer eigenlijk altijd beter.

 

2. Cacao verbetert de stemming, balanceert stemmingswisselingen en vermindert depressies

Heb je ooit gemerkt dat je je beter voelde na het eten van chocolade? Daar is een reden voor. Rauwe cacao bevat het aminozuur tryptofaan, dat ontspanning geeft en je stemming stimuleert. Je lichaam zet L-tryptofaan om in een van de belangrijkste 'geluks'stoffen in de hersenen: serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die iemands stemming en emoties helpt reguleren en optimisme en tevredenheid bevordert. Een heerlijke manier om je beter te voelen!

 

3. Vult Magnesium, IJzer en Zink aan

gezondheidsvoordelen van rauw cacaopoeder

Rauw cacaopoeder kan ervoor zorgen dat je voldoende essentiële mineralen binnenkrijgt om je lichaam optimaal te laten functioneren. Rauw cacaopoeder bevat veel meer magnesium, ijzer en zink dan andere voedingsmiddelen. Magnesium is nodig voor meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, ijzer is nodig voor de productie van hemoglobine (een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof naar je spieren transporteert) en zonder zink zouden je immuunsysteem, DNA-synthese en celgroei niet goed functioneren. Mensen hebben vaak een tekort aan deze belangrijke mineralen. Rauw cacaopoeder kan je helpen om de essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft op een gezond niveau te houden.

 

4. Verbeter de hersenfunctie met cacao

Dankzij flavanolen in rauwe, koud verwerkte cacao kan cacao je geheugen- en leerfuncties verbeteren. Wanneer je cacao consumeert, worden flavanolen opgenomen in je bloedbaan en stapelen ze zich op in de hippocampus. Flavanolen helpen daar om nieuwe neuronen aan te maken, ze stimuleren de functionaliteit van neuronen en beschermen ze tegen schade door vrije radicalen; waardoor je cognitieve capaciteiten toenemen. De volgende keer dat je moet studeren, werken of je voorbereiden op een examen, neem dan eens een rauwe snack of drank met cacao - je mentale capaciteiten kunnen erdoor verbeteren.

 

5. Cacao drinken kan je hartgezondheid verbeteren

De antioxidanten in cacaobonen zorgen ervoor dat je bloedvaten wijder worden. Als gevolg daarvan stroomt het bloed vrijer, waardoor hoge bloeddruk (ook bekend als hypertensie), een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen, afneemt. Bovendien is gebleken dat cacao het 'slechte' cholesterol verlaagt, de bloedsuikerspiegel verbetert en ontstekingen vermindert. Deze eigenschappen zijn in verband gebracht met een lager risico op een hartaanval, hartfalen en beroerte.

 

6. Voor een gladde en heldere huid en sterke, witte tanden

gezondheidsvoordelen van rauw cacaopoeder

De gezondheidsvoordelen van rauw cacaopoeder houden hier niet op - als je een ruime hoeveelheid van al het goede in cacaobonen binnenkrijgt, zorgt dit ook voor een gezonde huid en sterke tanden. Als je van binnenuit gezond bent, zul je dat na verloop van tijd ook aan de buitenkant merken! Cacao kan je huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering en schade, kan gaatjes helpen voorkomen en helpen bij de opbouw van sterkere botten. Zolang je cacao van goede kwaliteit kiest, zit je goed!

 

Hoe kies je het juiste rauwe cacaoproduct?

Het is misschien goed om te weten dat ‘gewone’ chocolade of cacao uit de supermarkt nauwelijks vitale bestanddelen en mineralen bevat die rauwe cacao nog wel in zich heeft. Tijdens de verwerking gaat helaas 60% tot 90% van de gezondheidsvoordelen van rauwe cacao verloren. Rauwe cacao wordt op een speciale manier verwerkt om alle vitale stoffen te behouden en wordt meestal verkocht als rauwe cacaopoeder of rauwe cacaopasta. Als je meer wilt weten over het productieproces van rauwe cacao, check dan dit artikel: Hoe wordt rauwe cacao gemaakt? - 6-stappen-proces.

 

De allerbeste rauwe cacao

Welk cacaoproduct je ook kiest, check of het 100% koud verwerkt is en nog alle van nature gezondheidsbevorderende inhoudsstoffen bevat. Als je op zoek bent naar de hoogste kwaliteit rauwe cacao (rechtstreeks van de bron uit Peru, Ecuador en Bolivia), kun je een kijkje nemen in onze rauwe-cacaoselectie hier bij Next Level.

 

Maar wacht... Er is meer.

raw cacao health benefits

De voordelen van cacao reiken nog verder dan alleen de dingen die hierboven zijn beschreven. Als je wilt leren hoe cacao je ook spiritueel kan helpen groeien, lees dan ons artikel 7 Eenvoudige stappen voor het organiseren van een heilige cacaoceremonie voor jezelf + ceremonieel cacaorecept.

 
Tag: Cacao
Geplaatst in: Sjamanisme, Ceremoniele Cacao