Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

DE AMAZONESTAMMEN ACHTER ONZE RAPÉ

2072 Weergaven 0 Vind-ik-leuk
 

Heb je je ooit afgevraagd waar je rapé vandaan komt, wie hem maakt, en wat het verhaal erachter is? Elke stam die rapé maakt heeft zijn eigen geschiedenis en verhalen. En hoewel er verschillen zijn, hebben deze stammen veel dingen gemeen, zoals vergelijkbare waarden en manieren om het leven te begrijpen en te leiden. Misschien word je, door iets te leren over de mensen uit het regenwoud, geïnspireerd om een deel van hun kennis en wijsheid in je dagelijks leven toe te passen, en misschien zelfs hun medicijn te ervaren - rapé.

 

Stammen uit het Amazonewoud

Stel je voor dat je even een break neemt van het moderne leven en het oerwoud intrekt, om dingen te leren over verschillende stammen, hun cultuur, rituelen, ceremonies en manier van leven. Hun begrip van de wereld is zo anders dan het westerse, evenals hun wijsheid, gratie en betoverende rituelen en gebruiken. Of je je nu kunt vinden in hun manier van leven of niet, één ding is duidelijk – de stammen in de Amazone leven in harmonie met de natuur. Laten we een diepe duik nemen in hun leer, geschiedenis en tradities.

 

Waar stammen in het Amazonegebied voor staan

Stammen in het Amazonegebied

Of het nu gaat om een stam van Apurina, Huni Kuin, Kuntanawa, Nukini, Puyanawa, Shawandawa of Yawanawa, de inheemse bevolking van het regenwoud heeft bepaalde dingen en waarden gemeen. Al deze stammen hebben geleerd te leven in harmonie met het woud, haar planten en dieren, lucht, water en grond, en ze hebben deze manier van leven al honderden jaren. Als we één ding kunnen leren van de inheemse bevolking van het Amazonewoud, dan is het wel dat alles in deze wereld met elkaar verbonden is. Zij geloven dat een door de mens veroorzaakte actie op de ene plaats een effect heeft op een andere plaats. Amazonestammen zeggen dat we moeten leren om in harmonie met de planeet te leven, voor onze planeet te zorgen en het evenwicht in de wereld te herstellen. De boodschap van deze stammen is één en dezelfde: "De natuur heeft ons niet nodig. Wij hebben de natuur nodig. Wij maken er deel van uit, en we moeten haar beschermen. Zonder ons zal zij bloeien, maar zonder haar zullen wij sterven." Het lijkt een simpele waarheid, maar deze stammen leven echt naar hun woord. Zij geloven dat voor alles in de natuur toestemming moet worden gevraagd, of het nu gaat om jagen, oogsten, het gebruiken van water of van welke hulpbron dan ook. We kunnen de natuur niet zomaar uitputten, afbreken en verwachten dat ze ons blijft onderhouden. De mensen van de stammen in het Amazonegebied sturen ons een boodschap dat, hoewel het grote Amazonewoud hun thuis is, het ook de longen van onze planeet zijn, en daarom belangrijk is voor de hele mensheid. Elk van die stammen vecht hard voor behoud van het bos, terwijl het sneller wordt vernield dan het kan worden vernieuwd. Hun woongebieden worden vaak niet erkend door overheidsinstellingen; daarom is er weinig tot geen bescherming van hun land. Alleen met de hulp van andere gemeenschappen, activisten en in samenwerking met de buitenwereld is het mogelijk te strijden voor hun rechten en de bescherming en vernieuwing van het Amazonewoud. Het is een lange en aanhoudende strijd, maar ze geven niet op.

 

Geschiedenis van de Amazone-stam

amazonian tribe history

Na het eerste contact met de buitenwereld dat plaatsvond in de 18e en 19e eeuw leden veel Amazonestammen onder ontberingen. Ziekten die ze nooit eerder hadden meegemaakt verspreidden zich door hun dorpen en doodden honderden mensen. Degenen die het overleefden, werden gedwongen als slaven deel te nemen aan de rubberoogst, die grotendeels plaatsvond tussen 1879 en 1912. Duizenden inheemse mannen, vrouwen en kinderen stierven tijdens dit werk, of werden vermoord door opzichters als ze hun quotum aan latex niet leverden of als ze in opstand kwamen. Dit traumatische deel van hun geschiedenis leidde er bijna toe dat veel stammen uitstierven. Tijdens de slavernij was het hen verboden hun cultuur uit te dragen. Toen de slavernij eenmaal voorbij was, konden sommige stammen zoals Puyanawa maar zeer moeilijk hun leven weer oppakken, omdat er bijna geen herinnering meer was aan hun tradities, rituelen of ceremonies, en er maar weinig mensen over waren die de oude taal nog kenden. Er zijn veel inspanningen geleverd om hun erfgoed te herstellen, door hun oude tradities te beoefenen en als stammen samen te komen, om hun cultuur, identiteit en gevoel van verbondenheid terug te krijgen.

 

Amazonestammen en hun heilige geneesmiddelen

Een vitaal onderdeel van de cultuur van de Amazonestammen zijn hun heilige plantmedicijnen, zoals Ayahuasca, rapé, en vele andere natuurlijke middelen. Het beoefenen van rituelen en ceremonies is een vitaal onderdeel van culturele herverbinding en cultuurbewustzijn. Gebeden, genezingsceremonies en ‘dietas’ met bepaalde planten kenmerken hun manier van leven. Toen dat van hen werd afgenomen, gingen hun cultuur, tradities, oude wijsheid en kennis bijna verloren. Veel stammen kwamen daarna samen om van elkaar te leren en hun oude kennis van heilige planten, die centraal stonden in hun tradities en religieuze rituelen, nieuw leven in te blazen.

 

Ayahuasca

stammen uit het regenwoud

De psychedelische drank Ayahuasca wordt ingenomen om lichamelijke kwalen te genezen, maar ook om meer zelfbewustzijn en inzicht te krijgen, en om spirituele aspecten van het bestaan te verkennen. Ayahuasca-ceremonies worden geleid door ervaren sjamanen die erkenning en respect hebben verworven binnen hun stam. Een sjamaan of 'curandero', een soort genezer, kookt de P. viridis-bladeren en geplette B. caapi-stengels in water. Zodra het mengsel is ingekookt, voegt de sjamaan meer plantenmateriaal toe om een zeer geconcentreerde thee te vormen. Dan laat hij de thee afkoelen en zeeft hem. Ayahuasca-ceremonies vinden meestal 's nachts plaats. Deelnemers merken de psychedelische effecten van de thee binnen een uur, en deze effecten kunnen tot 6 uur aanhouden. Ayahuasca wordt gezien als een belangrijke plantenleraar die boodschappen en visioenen overbrengt die niet alleen belangrijk zijn voor het individu, maar ook voor de hele stam, en vaak ook voor de planeet en de mensheid zelf. Inheemse leiders geven de laatste jaren deze boodschappen ook door aan de buitenwereld.

 

Rapé

heilige stammedicijnen

Het heilige sjamanistische medicijn dat bekend staat als rapé - uitgesproken als ha-PAY - wordt al duizenden jaren door inheemse culturen in het Amazonegebied gebruikt voor rituele, medicinale en recreatieve doeleinden. Rapé wordt beschouwd als een van de vele heilige medicijnen uit het Amazonegebied die gebruikt worden om zowel fysieke, psychologische en emotionele blokkades te overwinnen als om een geweldig inzicht te krijgen in andere, subtiele parallelle werelden. Rapé kan ook visioenen opwekken, een energiestoot geven en bijdragen aan een gevoel van helderheid en concentratie. Aangezien er talloze geneeskrachtige planten zijn die je in rapé kunt mengen, bestaan er veel verschillende rapé-recepten - en deze recepten worden door de stammen vaak geheim gehouden. Vandaag de dag gebruiken inheemse stammen in het Amazonegebied rapé nog steeds in allerlei aspecten van het leven, bij riten van volwassen worden, inwijding, festivals, sociale bijeenkomsten, genezingsceremonies, voor de jacht, of om zich met de natuur te verbinden. Om te leren van de inheemse bevolking van het regenwoud hebben we goede relaties opgebouwd met bepaalde stamleden van de Apurina, Huni Kuin, Kuntanawa, Nukini, Puyanawa, Shawandawa en Yawanawa, en we zien het als een eer om het heilige medicijn rapé wereldwijd te mogen aanbieden aan iedereen die het wil gebruiken. We bieden een grote selectie van verschillende rapé blends, afkomstig van vele verschillende stammen uit het Amazonegebied. Terwijl ayahuasca iets is waarvoor je naar de jungle moet gaan om het te ervaren, kan rapé eigenlijk overal gebruikt worden en in je eigen huis worden ervaren. Ben je klaar voor dit heilige medicijn? Verken onze selectie van rapé's hier.

 
Geplaatst in: Sjamanisme