Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

6 betekenisvolle manieren om Halloween/Samhain te vieren

3760 Weergaven 0 Vind-ik-leuk
 

 

Vraag jij je ook af wat nou eigenlijk de bedoeling en betekenis van Halloween is? Wil je meer leren over de geschiedenis van Samhain en betekenisvolle (maar leuke) manieren leren kennen om Halloween dit jaar te vieren? Dan is deze blogpost echt iets voor jou!

Leer hier over de oude tradities en de moderne versie van Halloween/Samhain, en vind het juiste ritueel of de juiste ceremonie voor "All Hallow's Eve".

 

Een korte geschiedenis van Samhain

Wat nu gevierd wordt als Halloween, is historisch gezien begonnen als Samhain - een oude Keltische manier om voorouders en overleden dierbaren te eren. Men geloofde dat in de herfst/winter de sluier tussen leven en dood het dunst was, zodat communicatie en verbinding met de doden gemakkelijker was. Vandaag de dag klinkt dat misschien een beetje eng in onze oren, maar de Kelten begrepen en respecteerden de dood als een normaal onderdeel van het leven en wisten dat het net zo noodzakelijk en belangrijk was als de geboorte van iets nieuws.

De associatie van Samhain met de dood, in deze tijd van het jaar, weerspiegelt zich ook in het ritme van de natuur - de vorst breekt aan en brengt langzaamaan het einde van het oogstseizoen. Daarom werd eten gedeeld met familie en vrienden en geofferd aan overledenen om hun aanwezigheid af te roepen en hen te gedenken en te eren.

Vuur speelde een belangrijke rol in Samhain-ceremonies. De botten van geslacht vee werden in het vreugdevuur gegooid, en alle kleinere vuren werden aangestoken vanuit het grote gemeenschappelijke vuur, waarvan men geloofde dat het beschermende en reinigende eigenschappen had.

Terwijl de voorouders van elke familie thuis werden ‘uitgenodigd’, werden boze geesten afgeweerd. Mensen verkleedden zich en droegen kostuums en maskers om zich te vermommen als schadelijke geesten en zichzelf en elkaar zo te beschermen tegen kwaad.

Als je na het lezen van deze geschiedenis de hedendaagse viering van Halloween misschien wat meer kunt plaatsen, vraag je je misschien af hoe je deze feestdag (of deze tijd van het jaar) op een meer betekenisvolle manier kunt vieren, met respect voor de oude manieren en een brug naar onze nieuwe manieren van vieren.

 

Wanneer te vieren?

Samhain wordt wereldwijd op verschillende momenten gevierd. Sommigen houden het feest tijdens volle maan, anderen iets later, om samen te vallen met het astronomische middelpunt tussen de Herfstequinox en de Winterzonnewende. Op het noordelijk halfrond vierden veel Kelten Samhain vanaf de zonsondergang op 31 oktober tot en met 1 november, wat ook de data van onze hedendaagse viering van Halloween zijn. Je kunt dus eigenlijk de datum en tijd die je het beste uitkomen zelf kiezen - of dat nu intuïtief gebeurt, of dat het simpelweg in je schema past.

 

6 manieren om Samhain/Halloween te vieren

Organiseer een Bonfire Night

hoe samhain te vieren

 

Net zoals mensen zich tijdens Samhain-ceremonies rond het vreugdevuur verzamelen, kun je je vrienden of familie uitnodigen om in deze tijd van het jaar een vuur te bouwen om samen te komen, verhalen te delen, te luisteren, en je op een dieper niveau met elkaar te verbinden dan normaal. Vuur brengt mensen samen en zorgt voor gevoelens van warmte, hoop, vertrouwen en veiligheid. Dit alleen al zal jou en je geliefden een onvergetelijke nacht bezorgen - iets dat zo eenvoudig, maar toch gezellig en warm is, kan echt een gevoel van gemeenschap brengen.

Als je wilt, kun je ook oude brieven of papieren met geschreven dingen verbranden die je achter je wilt laten, want deze tijd van het jaar markeert de dood en het einde der dingen. Schrijf bijvoorbeeld op wat dit jaar moeilijk voor je was, wat je hebt overwonnen of nog wilt overwinnen, en laat het los door het te verbranden. Omarm het nieuwe, door te eren wat losgelaten mag worden.

 

Geef een feest

hoe samhain te vieren

 

Omdat het tegenwoordig veel gemakkelijker is dan vroeger om het hele jaar door vers voedsel te krijgen, lijkt het houden van een oogstfeest aan het eind van het groeiseizoen misschien niet meer zo belangrijk als vroeger. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet een grote (of een kleine) oogstmaaltijd voor jezelf of je vrienden en familie zou kunnen organiseren.

Een leuk idee is om iedereen te vragen een zelfgemaakt gerecht mee te nemen om zoveel mogelijk gerechten en variaties (van bijvoorbeeld pompoen) te proeven!

Bepaalde tradities van Samhain omvatten het offeren van een deel van het eten aan degenen die zijn overleden en ook het delen van deze maaltijd met degenen aan tafel in volledige stilte.

Of en hoe je dit wilt doen is natuurlijk helemaal aan jou! Als jij dit een mooi of belangrijk onderdeel vindt, kun je op allerlei manieren een moment van stilte of gedachtenis inpassen, zij het persoonlijk, zij het gezamenlijk.

 

Deel verhalen van je voorouders

hoe samhain te vieren

 

Als het mogelijk is, plan dan eens een avond met je familie om verhalen van je voorouders te delen. Misschien kun je iets leren over je overgrootmoeder of grootvader dat je nog niet wist. Richt je op de positieve en misschien eigenzinnige/grappige aspecten van hun persoonlijkheid! Deze avond mag gericht zijn op het herdenken en eren van hen. Indien mogelijk en gewenst kun je ook een klein altaar maken met hun foto's, dingen waar ze van hielden en kleine offers, zoals bloemen of kaarsen.

 

Ruim je huis op

hoe samhain te vieren

 

Deze tijd van het jaar markeert einde, dood en wedergeboorte. Het kan de perfecte tijd zijn om door je huis te gaan om te zien wat opgeruimd en opgefrist moet worden. Net zoals men in de oude traditie botten in het vuur gooide, kun je spullen weggooien, weggeven, verkopen of opknappen! Besteed wat tijd aan het reorganiseren van dingen als dat nodig is. Je zult het gevoel hebben dat je huis schoner en frisser is en dat er meer ruimte is. Het geeft altijd een goed gevoel om zoveel goed werk te verrichten.

Voor extra effecten kun je wat salie smudgen om de ruimte nog meer te reinigen of wat wierook branden om een nieuw aroma in je huis te brengen.

 

Houd een ceremonie met rauwe cacao

hoe samhain te vieren

 

Deze tijd van het jaar is perfect voor hartverwarmende drankjes, en een ceremoniële kwaliteit rauwe cacao kan precies dat voor je doen: hartverwarmend werken. De laatste jaren zijn rauwe-cacaoceremonies over de hele wereld in opkomst Deze ceremonies brengen verbinding, liefde en de kracht van mindfulness naar mensen die verlangen naar iets diepers en betekenisvollers. Hier vind je meer over cacao van ceremoniële kwaliteit en hoe je het thuis kunt bereiden. Geniet van deze hart-openende drank om je met jezelf en anderen te verbinden.

 

Maak een Samhain-natuurwandeling

hoe samhain te vieren

 

Omdat Samhain ook een viering van een nieuw seizoen is, kun je een wandeling organiseren om de schoonheid van de natuur om je heen te ervaren en waarderen. Neem de tijd om de frisse lucht in te ademen en de kleuren op te merken, waar je ook bent. Voel de buitentemperatuur en de wind die langs je wangen blaast. Verzamel bladeren, noten/zaden, of andere herfstschatten die je mooi vindt en mee naar huis wilt nemen. Buiten zijn in de natuur kan verfrissend en kalmerend werken en helpen in harmonie te zijn. Geef jezelf een natuurwandeling cadeau en neem zo mogelijk je vrienden of familie mee!

 

We hopen dat je enkele nuttige tips en ideëen hebt gevonden die je deze Halloween zou kunnen uitproberen, en we wensen je een fijne viering!

 
Geplaatst in: Nieuws