Je moet 18+ zijn om onze webshop te bezoeken

Je moet minstens achttien jaar oud zijn om gebruik te maken van onze webshop. Ben je ouder dan achttien jaar?

Blog navigation

Laatste berichten

De verbazingwekkende mogelijke voordelen van psilocybine-microdosing

2936 Weergaven 0 Vind-ik-leuk
 

 

Micro-doseren van een psychedelische stof betekent dat je af en toe of regelmatig een zeer lage dosis lyserginezuurdiethylamide (LSD) of psilocybinehoudende paddenstoelen of truffels neemt.

Heb je ooit willen microdosen, of ben je gewoon benieuwd wat de mogelijke voordelen van microdosing zijn? Vele ondernemers, creatievelingen, therapeuten en andere mensen zetten microdosing al jaren met succes in. Micro-doseren heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen bij het grote publiek, dus laten we er eens in duiken!

We laten hier niet alleen enkele resultaten van studies naar microdosing zien, maar ook verschillende persoonlijke ervaringen om je een zo goed mogelijk overzicht te geven van de voordelen van het micro-doseren van psilocybine-paddenstoelen en -truffels.

Studies naar microdosing

micro-dosing studies

 

Tot op heden zijn er slechts vier wetenschappelijke artikelen geschreven over micro-doseren. Ook al zijn er waarschijnlijk veel meer studies gedaan, de legaliteit van psychedelische stoffen kan het uitvoeren van meer studies in de weg zitten. Laten we echter de huidige bevindingen onderzoeken!

Ten eerste hield Johnstad (ref.1) interviews met mensen die microdoseerden en meldde over het algemeen positieve ervaringen. Enkele van die positieve resultaten waren een verbeterde stemming, een hoger energieniveau en betere cognitieve vermogens.

In een tweede studie van Prochazkova L (ref.2) bleek dat micro-doseren het creatief denken en het bedenken van "out-of-the-box"-oplossingen verhoogde.

Uit een derde onderzoek (ref.3), een grote transversale studie, bleek dat micro-dosers een vermindering van negatieve emoties, houdingen en gedachten rapporteerden, evenals een verhoogd gevoel van wijsheid, creativiteit en ruimdenkendheid ten opzichte van mensen die geen micro-dosis namen.

Last but not least - het vierde onderzoek, een dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek van Yanakieva (en tevens het meest wetenschappelijk rigoureuze onderzoek tot nu toe (zie ref.4)), toonde veranderingen aan in de perceptie van tijd na micro-dosering.

 

Veiligheid van micro-dosering van psilocybine-paddenstoelen en truffels

Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van micro-doseren, maar er is genoeg onderzoek gedaan naar hogere doses psychedelica, waaruit blijkt dat deze stoffen relatief veilig zijn. Door hun intensiteit en het opbouwen van lichaamstolerantie zijn ze niet verslavend en hebben ze een extreem laag misbruikpotentieel. Een grootschalig bevolkingsonderzoek heeft ook geen verband gevonden tussen het gebruik van psychedelica en negatieve geestelijke gezondheidsresultaten.

De potentiële nadelen van het micro-doseren van psychedelica die in de eerder genoemde micro-doseringsstudies werden gevonden, laten zien dat sommige deelnemers onaangename emoties, onrust en perceptuele stoornissen kunnen ervaren. Daarom kunnen we concluderen dat, hoewel de meeste mensen positieve effecten ervaren bij het gebruik van micro-dosing, het waarschijnlijk niet voor iedereen geschikt is.

micro-dosing psychedelics

Persoonlijke ervaringen met het micro-doseren van psychedelica

"Het was alsof er een hele nieuwe wereld voor me openging. Psychedelica, gecombineerd met mijn doctoraalstudie, hebben mijn geest echt verruimd."

"Ik had een zeer reflectieve dag. Ik voelde me zalig verbonden met de natuur en kwam op positieve ideeën voor de toekomst."

"Ik ontdekte dat alle muziek unieke mentale beelden opriep. Alsof elke frequentie een unieke visual in mijn geestesoog creëerde, heel fascinerend."

"Ik had een interessante ervaring toen ik op mijn veranda bij mijn huis in het bos zat. Alle geluiden in het bos werden een orkest, het was prachtig, gelaagd en ritmisch."

"Ik voelde me veel meer verbonden met de natuur. Er zijn honden waar ik werk. Ik ben niet helemaal op mijn gemak bij honden, maar ik zat een tijdje bij drie van hen, we waren samen terwijl ze in de zon lagen, ik voelde me verbonden en diep dankbaar voor hun vertrouwen en steun."

"We gingen naar een band kijken en ik merkte dat ik me op een diepere manier met de muziek kon verbinden."

"De meeste mensen krijgen geen munchies van paddenstoelen. Maar ik wel, en ik geloof sterk dat dit komt omdat mijn lichaam sterker tot me "spreekt" - of dat ik meer "luister"."

"Mensen nemen meer dan een gram recreatief. Ik weeg ongeveer 0,12g af en slik het dan gewoon door, zoals elk voedsel. Het geeft me alertheid, zekerheid. Ik ga van angst naar een normale staat van vertrouwen, zonder overmoed."

"Ik voelde me ongewoon levendig," zegt ze. "Lichten zagen er sprankelend uit. Ik voelde me verrukt. Na de eerste maand plande ik het zo dat doseringsdagen samenvielen met bijvoorbeeld familiebezoek. Ik genoot meer van het spelen met de kinderen als ik microdoseerde. Net als naar bruiloften gaan - ik vond het gemakkelijker om geïnteresseerd te zijn in mensen."

"Als het effect op mijn leven is dat ik eindelijk een weg uit de depressie vind, dan voel ik me comfortabel bij het maken van die keuze," zegt ze. "De eerste dag dat ik microdoseerde was de beste dag die ik in vijf jaar had gehad. Zo lang had ik het gevoel gehad dat ik verdoofd was. Dat is zo ellendig als je weet dat je vroeger levendig en enthousiast was. Maar die dag voelde het alsof er een lampje in mijn hoofd was gaan branden. Ik voelde me ovderdonderd, gewoon echt blij dat ik leefde. Die gevoelens had ik al zo lang niet meer gehad."

 

Werkt micro-dosering van psilocybine paddenstoelen/truffels voor iedereen?

micro-dosing psilocybin truffles

 

Microdoseren van psychedelica is een interessant hulpmiddel met veel potentie. Het kan voor sommigen werken, en voor anderen niet. Ons advies is: vind je “sweet spot”, de beste dosering voor jou, en kijk in welke situaties en settings je er persoonlijk het meeste baat bij hebt. Het is vrij gemakkelijk om te weinig of iets te veel te nemen, zelfs een kleine verandering in de dosering kan het resultaat beïnvloeden.

 

Welke dosering is het beste voor Micro-doseren?

micro-dosing dosage

 

Er wordt gezegd dat een normale micro-dosering van gedroogde psilocybine-paddenstoelen ergens tussen de 0,2-0,3 gram ligt. Voor sommige mensen kan 0,2 gram te weinig zijn, en voor anderen meer dan genoeg. We raden aan aan de lage kant te beginnen, bijvoorbeeld met 0,1-0,2 gram, en gaandeweg je ideale micro-dosering te vinden.

De dosering voor verse psilocybinetruffels zal ongeveer 3x zo hoog zijn om hetzelfde effect te ervaren als van een paddo-microdose. Weeg je dosis zorgvuldig af en plan voor de zekerheid niets belangrijks op de dag dat je de microdosis neemt. Je zult nog steeds je dagelijkse taken kunnen doen, maar om niet te veel afgeleid of overweldigd te raken, kun je het beste gewoon wat ontspanningstijd inplannen.

Stay safe, experimenteer met lage doses, en ontdek welke voordelen jij haalt uit het microdoseren van psilocybine-paddenstoelen of -truffels!

 

Referenties

  1. Johnstad PG. Powerful substances in tiny amounts: An interview study of psychedelic micro-dosing. Nordic Studies on Alcohol and Drugs. 2018
  2. Prochazkova L, Lippelt DP, Colzato LS, Kuchar M, Sjoerds Z, Hommel B. Exploring the effect of micro-dosing psychedelics on creativity in an open-label natural setting. Psychopharmacology. 2018
  3. Anderson T, Petranker R, Dinh-Williams L-A, Rosenbaum D, Weissman C, Hapke E, et al. Microdosing Psychedelics: Personality, mental health, and creativity differences in micro-dosers. PsyArXiv. 2018
  4. Yanakieva S, Polychroni N, Family N, Williams LTJ, Luke DP, Terhune DB. The effects of microdose LSD on time perception: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Psychopharmacology. 2018
 
Geplaatst in: Nieuws